verlichting aansluiten

Verlichting aansluiten

Wilt u verlichting in uw huis aansluiten? Het aansluiten van een lamp en schakelaar is voor de ene persoon een makkelijke klus maar voor de ander kan het aansluiten van een schakelaar en lamp een grotere uitdaging zijn. Het aansluiten is niet per sé moeilijk maar het is wel belangrijk om een aantal dingen in acht te nemen met betrekking tot de voorbereiding. Welke draad moet u waar aanbrengen? Op welke manier is het aanbrengen en ophangen van verlichting veilig? Hoe werkt het met de schakelaar? En waar moet u nog meer aandenken bij het aansluiten? We leggen het hier allemaal uit.

Voorbereiding

De voorbereiding is het halve werk bij het aansluiten! Het ophangen van een hanglamp doet u het beste bij een centraaldoos. De centraaldoos is het punt waar snoeren van de schakelaar, stopcontacten en voeding met elkaar zijn verboden. Deze centraaldoos vindt u meestal boven een lichtpunt in het plafond. Voordat u gaat beginnen met het ophangen van een lamp is het cruciaal om de stroom uit te schakelen van de betreffende groep om ongelukken te voorkomen. Schakel voor de zekerheid alles uit indien u niet zeker bent van de juiste groep. Let voor het aanbrengen bij het boren op de locatie van bestaande elektra kabels, hier wilt u uiteraard niet in boren!

Geaard of niet geaard stopcontact

Bij het aanleggen van verlichting is het mogelijk dat u te maken krijgt met geaarde en niet geaarde stopcontacten. Stopcontacten hebben op zijn minst 2 draden, een eventuele derde draad is de aarddraad. Stopcontacten met een aarddraad zijn geaarde stopcontacten. Wanneer de metalen behuizing van een apparaat in contact komt met de toevoerleiding van de stroom dan bestaat het risico op kortsluiting. De isolatie van de toevoerdraad zou dit moeten voorkomen maar dit kan wel eens misgaan. In dit geval stroomt de elektriciteit naar de aarde via de aarddraad zodat de machine niet onder stroom komt te staan.

Gipsplaat of beton plafond?

Voordat u begint met het aanbrengen en aansluiten van verlichting is het van belang om uw plafond te checken. Bestaat deze uit een gipsplaat of uit beton? Aan een gipsplaat kunt u niet zomaar elke soort verlichting ophangen. Een plafonniere moet over het algemeen lukken, maar een zware lamp hangt u bij een gipsplaat het beste aan een dwarsbalk op. Bij een beton plafond is de keuze voor verlichting een stuk makkelijker. Bij beton is het namelijk wel mogelijk om iets zwaarders op te hangen.

Ophangen van een lamp stappenplan

Bij het ophangen van verlichting is het makkelijk om een stappenplan te volgen. Zorg er in ieder geval voor dat u de juiste gereedschappen heeft. Het is bovendien cruciaal om voor het ophangen van verlichting er helemaal zeker van te zijn dat de stroom is uitgeschakeld van de betreffende groep. Controleer vervolgens de juiste bevestiging van de juiste draden op het schema wat is meegeleverd bij de lamp. Hierna controleert u de bedrading uit het plafond of de wand en de schakelaar. Een hanglamp moet u altijd aan het haakje uit de centraaldoos aanbrengen. Indien de lamp geleverd is met een ijzeren frame dan dient u de verlichting hieraan op te hangen. Met een kroonsteentje verbindt u alle draden veilig en goed. Na het aanbrengen checkt u of de snoeren elkaar niet raken. Controleer ook of de verlichting veilig en stevig is opgehangen. Tot slot werkt u eventuele zichtbare kabels weg.


buitenverlichting aansluiten

Buitenverlichting aansluiten

Bij het aanleggen van buitenverlichting is het belangrijk om, wanneer het gaat om veel tuinverlichting, een lichtplan uit te tekenen. Op basis hiervan trekt u draden, boort u gaten en graaft u geultjes. Vergeet niet om te bedenken waar u de schakelaar wilt plaatsen. Als u kiest voor buitenverlichting met 230 volt (netspanning), dan zijn hier een aantal voordelen aan verbonden. U kunt deze direct op de groepenkast aansluiten, ze zijn vaak dimbaar en hebben een hoge lichtintensiteit wat ze geschikt maakt als primaire tuinverlichting. Let er wel op dat je hierbij de kabels op minstens een halve meter in de grond legt zodat de kabels niet geraakt kunnen worden door schepjes. Verlichting van 12 volt (laagspanning) is vooral geschikt als sfeerverlichting. Deze snoeren hoeven niet zo diep in de grond verstopt te worden. Laagspanning is eenvoudig aan te leggen. Wanneer alles op maat is gemaakt dan kunt u de lampen in het snoer aansluiten en de snoeren in de transformator. Bij netspanning knipt u kabels op maat, boort u gaten en vervolgens kiest u een lasdoos met aardedraad. Vanaf deze lasdoos trekt u de leiding naar buiten en monteert u een lasdoos op de buitenmuur.

lamp ophangen

Elektriciteit in de tuin aanleggen

Vooral bij een grote tuin is het leuk om tuinverlichting aan te leggen, het hebben van elektriciteit in de tuin is dan erg handig. Naast voor tuinverlichting is het ook erg handig voor bijvoorbeeld een fonteintje, een koelkast, elektrisch tuingereedschap, een buiten schakelaar of voor het opladen van apparaten wanneer u aan het werk bent in de tuin. Net als bij buitenverlichting is het bij het aanbrengen van elektriciteit belangrijk om een duidelijke tekening te maken van wat u waar wilt hebben, aangevuld met een technische tekening met aansluitschema’s. Het kan verstandig zijn om deze tekening vooraf te bespreken met iemand die meer ervaring heeft met het aanbrengen. Bewaar deze tekening ook goed zodat u in de toekomst precies weet waar bepaalde kabels liggen. Omdat het in de tuin vochtig kan zijn, wordt hier anders te werk gegaan bij het aanleggen dan in een woning. De gebruikte materialen zoals een schakelaar of lamp moeten spatwaterdicht zijn, nog een groot verschil is dat er niet met buis maar met een YMVK of VMVK-as kabel wordt gewerkt. Zorg er dus voor dat u goed voorbereid bent!