domotica

Domotica

Domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, wordt tegenwoordig steeds meer toegepast. Domotica betekent: alle technologische middelen in uw huis die ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven en wonen verbeterd. In een domotica woning worden huishoudelijke taken, zorgtaken, communicatie en ontspanning makkelijker gemaakt dankzij elektronische apparaten. Als u op zoek bent naar een installateur die kan helpen bij het plaatsen van de systemen in uw huis dan zit u bij ons goed. Wij zijn een netwerk landelijk netwerk van elektriciens. Bij ons vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend offertes aan. Door ze te vergelijken kunt u altijd voor de installateur met de laagste prijs en de beste voorwaarden kiezen.

Voor- en nadelen domotica

Domotica systemen bieden vele voordelen. Huisautomatisering resulteert namelijk in veel gemak en een betere kwaliteit van wonen en leven. Met één druk op de knop dimt u de lichten in uw huis, sluit u de gordijnen, zet u de thermostaat lager of doet u de muziek aan. Een ander voordeel is dat het bijdraagt aan de brand- en inbraakbeveiliging. Het is een optie om een lichtplan in te stellen of om in te stellen dat bij brand of inbraak de verlichting aangaat. Als u een camera bij de deur hebt hangen dan ziet u op uw smartphone wie er op de stoep staat. De hoge kostprijs van een compleet domotica systeem behoort tot de nadelen. Bovendien is het niet mogelijk om één van de geïmplementeerde technieken te gebruiken bij stroomuitval of een storing in de huisautomatisering.

Betaalbare domotica

Niet erg lang geleden waren domotica systemen alleen weggelegd voor de rijkere consument. De systemen werden gezien als statussymbool. In de loop van de tijd zijn deze producten een stuk goedkoper geworden. Consumenten en fabrikanten zien steeds meer in dat een makkelijke bediening van bijvoorbeeld verlichting, verwarming en airco het comfort in uw huis vergroten. Tegen een kleine meerprijs beschikt u al over systemen die de basis vormen van huisautomatisering. Heeft u een nieuwbouw huis maar heeft u geen budget voor domotica systemen? Laat loze leidingen leggen zodat een installateur altijd later nog huisautomatisering kan aanbrengen. Op deze manier wordt het bedienen van uw thermostaat, verwarming en airco via domotica heel betaalbaar.

Uitgebreide huisautomatisering

Bij een elektrische installatie staan alle componenten los van elkaar. Huisautomatisering gaat een stapje verder. Eén schakelaar heeft verschillende toetsen, deze hebben elk een eigen functie. Zo is er bijvoorbeeld een paniektoets waarbij alle verlichting aangaat of een sfeertoets die sfeerverlichting aandoet, de gordijnen dicht en de open haard aan. Het is mogelijk om deze schakelaars later een andere functie te geven. Het automatisch regelen van verlichting en de thermostaat behoren tot andere opties van huisautomatisering. Zorg ervoor dat de verlichting uitgaat en de verwarming en thermostaat of airco lager wanneer iemand het huis verlaat. Om bij te dragen aan de inbraakbeveiliging kan huisautomatisering gekoppeld worden aan alarmsystemen. Denk bij inbraakbeveiliging ook aan de paniektoets of het controleren van bewakingsbeelden via wifi.

Renovatie of nieuwbouw?

Domotica systemen zijn toepasbaar bij zowel nieuwbouw als bij renovatie. Het is eenvoudig om domotica systemen uit te breiden. Het is daarom mogelijk om bij nieuwbouw een standaardinstallatie en loze leidingen aan te brengen. In het begin kunt u ervoor kiezen om het licht nog met een schakelaar te bedienen. Wanneer u ouder en slecht ter been bent is het een optie om dit te veranderen in bediening via een afstandsbediening. Domotica systemen installeren tijdens een renovatie is geen probleem. Het hangt enigszins vanaf hoeveel er open gaat bij de renovatie, hierin verwerkt u de leidingen. Bedieningsknoppen kunnen draadloos op de muur worden aangebracht, de schakelaars werken in dat geval met batterijen. Een andere mogelijkheid is het wegwerken van kabels achter plinten in uw woning.


domotica systemen

Domotica installatie

Het aanleggen van huisautomatisering is niet eenvoudig, laat het dus bij voorkeur door een elektricien doen. De systemen moeten namelijk aan regels en wetten voldoen. Bovendien wordt er door verscheidene verzekeringen niets uitgekeerd wanneer u zelf aan de elektrische installatie hebt gewerkt. Een aantal bouwmarkten bieden wel doe-het-zelf pakketten aan. Het is mogelijk om hiermee zelf de installatie te doen. Dit is vaak een pakket voor basis systemen met doe-het-zelf kwaliteit. Ziet u een doe-het-zelf pakket niet helemaal zitten? Dan is het verstandig om een elektricien in te schakelen bij de installatie. Het aanleggen van een geavanceerd systeem kunt u sowieso het beste aan een elektricien overlaten.

Prijzen

Complete domotica systemen zijn prijzig, een basis domotica systeem is betaalbaar. De prijs van een klassieke elektrische installatie is ongeveer 3% van het totale bouwbudget. Bij een basis huisautomatisering systeem is dit ongeveer 5%. Als u meer opties wenst dan stijgen de prijzen. Uiteindelijk zult u echter besparen met een domotica systemen. Dankzij domotica kunt u de thermostaat beter regelen waardoor de verwarming of airco lager gaat als er niemand aanwezig is. Met een tijdschakelaar is het mogelijk om apparaten zoals een wasmachine aan te zetten wanneer het nachttarief van elektriciteit geldt. Bovendien is de kans op diefstal erg klein dankzij inbraakbeveiliging.

huisautomatisering elektricien

Domotica merken

U heeft een ruime keuze aan huisautomatisering merken. KNX is bijvoorbeeld betrouwbaar maar wel relatief duur. Het heeft vele mogelijkheden, vooral na een grote verbouwing of bij nieuwbouw. Huisautomatisering van dit merk is complex, het aanleggen kan daarom beter door een elektricien worden gedaan. NIKO is niet heel uitgebreid maar het merk beschikt over de belangrijkste componenten. Het is een degelijk merk met mooie bedieningspanelen geschikt voor thuis- of professioneel gebruik. Bij het aanleggen is kennis van een elektrische installatie onmisbaar. Dit hoeft echter niet per sé door een elektricien gedaan te worden. Andere bekende en betrouwbare merken zijn GIRA en Hager.

Vrijblijvend offertes vergelijken

Bent u overtuigd van de voordelen van huisautomatisering? U kunt bij het aanleggen een doe-het-zelf-pakket gebruiken. Het is echter verstandig om het aanleggen van de systemen aan een elektricien over te laten. Als u op zoek bent naar een installateur die u kan helpen bij het aanleggen dan zit u bij ons goed. Wij zijn een landelijk netwerk van vakmannen met veel ervaring in installatiewerkzaamheden. Er zit altijd een elektricien bij u in de buurt. Via het contactformulier vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door te vergelijken kunt u altijd voor de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Zo weet u zeker dat u nooit teveel betaalt.