bliksembeveiliging

Bliksembeveiliging

Blikseminslag kan levensgevaarlijk zijn en daarom is het belangrijk om goede bliksembeveiliging te plaatsen. Er is onderscheid tussen inwendige en uitwendige blikseminslag. Inwendige blikseminslag vereist overspanningsbeveiliging waardoor uw apparatuur in huis voorzien is van bescherming. Verder is het essentieel bij uitwendige inslag dat bliksem niet inslaat in huis, daarvoor moet u een geleider plaatsen. Weet u niet welke bliksembeveiliging, zoals overspanningsbeveiliging, bij uw woning van toepassing is? We zijn een netwerk van bedrijven gespecialiseerd in bliksembeveiliging. Via ons contactformulier komt u in contact met meerdere bliksembeveiliging specialisten bij u in de regio. Na het invullen ontvangt u binnen een paar dagen vrijblijvend meerdere offertes (het maximum is 5). Vergelijk deze offertes op prijs, voorwaarden en aanbod om zo de expert te vinden die het beste bij uw klus past.

Inwendige bliksembeveiliging

Inwendige bliksembeveiliging, zoals overspanningsbeveiliging, is van belang om de geleiding van een bliksemstroom in uw woning zoveel mogelijk te voorkomen. Ten eerste moet er een aardlekschakelaar zijn geplaatst en bijbehorende aardpen. De aardlekschakelaar meet de hoeveelheid ongewenste spanning. Indien die te hoog is schakelt de aardlekschakelaar de stroom uit en de aardpen vervoert deze energie naar buiten. Een ander belangrijk onderdeel is het plaatsen van overspanningsbeveiliging. Mocht er bliksem inslaan dan zorgt overspanningsbeveiliging ervoor dat de hoge spanningsverschillen van de elektrische installatie, snoeren en kabels van elektronica, maar ook netwerken van televisie en internet worden opgevangen en afgevoerd naar de aarde. Door middel van de overspanningsbeveiliging en de aardlekschakelaar blijft uw elektronica beschermd en wordt een stroomstoring voorkomen.

Uitwendige bliksembeveiliging

Tegen directe blikseminslag moet er uitwendige bliksembeveiliging geplaatst worden. Deze ontlading kan veel schade aanrichten zoals een brand. Daarom is het van belang om een bliksemafleider aan te brengen. Deze bevestigd men vaak aan de buitenkant van uw woning. De aardlekschakelaar is aangesloten op uw meterkast. De aardlekschakelaar schakelt de stroom uit als de ongewenste spanning te hoog is. Daarna zorgt de aardpen ervoor dat de energie naar buiten gaat. De aardlekschakelaar en aardpen in samenwerking met uitwendige bliksembeveiliging voorkomen dat er brand of andere schade ontstaat.

Soorten bliksemafleiders

Met het plaatsen van een bliksemafleider (in combinatie met de overspanningsbeveiliging en aardlekschakelaar ) wordt er schade voorkomen door de geleiding van de energie naar de aarde. Plaatsing van een bliksemafleider is meestal op het hoogste punt van een woning. De bliksemafleider bestaat uit metalen stangen die met de grond verbonden wordt door een metalen geleiderstelsel. Daarmee wordt de kans op schade of brand aanzienlijk kleiner. Er zijn vier soorten bliksemafleiders, namelijk hoorn gap, multi kloof, klep-type en het pellet-type. De benodigde bliksemafleider is afhankelijk van de constructie en leeftijd van uw woning. Neem contact op met een bliksembeveiliging bedrijf gespecialiseerd in het installeren van een bliksemafleider en overspanningsbeveiliging.

Bliksemafleider plaatsen

Het plaatsen van een bliksemafleider is gecombineerd met overspanningsbeveiliging een goede beschermer tegen bliksem. Het voorkomt niet blikseminslag maar zorgt ervoor dat ongewenste stroom via de aardlekschakelaar, aardpen en bliksemafleider wordt geleidt naar de aarde. Over het algemeen bestaat een bliksemafleider uit metalen staven van 1 meter in de lengte en heeft een doorsnede rond de 5 cm. Deze metalen staven worden rondom uw woning bevestigd aan de muur. Vervolgens wordt de bliksemafleider middels een koperen of aluminium draad verbonden met een raster. Dit metalen raster wordt vlakbij uw huis in de grond ingegraven. Dit kan u het beste overlaten aan een elektricien.


Rieten daken en blikseminslag

Rieten daken en blikseminslag zijn geen goede combinatie. Een rieten dak kan heel mooi lijken maar is erg brandgevoelig. Daarom is het van belang om uw rieten dak van bliksembeveiliging te voorzien voor het voorkomen van brand. Zorg ervoor dat u in elk geval overspanningsbeveiliging, een bliksemafleider en een aardlekschakelaar met bijbehorende aardpen laat plaatsen. Dit zorgt er in elk geval voor dat de ongewenste spanning naar de aarde wordt geleid. Voornamelijk de aardpen heeft de functie om de stroom via één weg te leiden naar de aarde zodat de ongewenste spanning niet alle kanten uit schiet. Daarnaast kunt u als bliksembeveiliging een beveiligingssysteem op het dak plaatsen, dan wordt de kans op inslag verkleind.
aardlekschakelaar

Prijzen

Voor alle soorten bliksembeveiliging zetten we de prijzen hieronder. Tegen blikseminslag zorgt onder andere overspanningsbeveiliging ervoor dat uw meterkast en groepenkast is beschermd. De prijs voor een overspanningsbeveiliging begint rond de €21,- en loopt op tot €230,-, dit is geheel afhankelijk van uw woning. Bij het aansluiten van een aardlekschakelaar ligt de prijs gemiddeld tussen de €115,- en €165,-. Voor het slaan van een aardpen rekent de elektricien rond de €150,- voor de arbeidskosten en materiaal. De bliksemafleiders verschillen erg in prijs en soort. De prijs kan beginnen bij €10,- en kan oplopen tot een paar honderd euro.

Vrijblijvend offertes vergelijken

Wilt u de juiste bliksembeveiliging plaatsen? Of wilt u graag meer weten over de inwendige en uitwendige bliksembeveiliging? Wij helpen u in contact komen met meerdere bedrijven die voor u een overspanningsbeveiliging, bliksemafleider, aardlekschakelaar of aardpen kunnen installeren. Via ons contactformulier ontvangt u binnen enkele dagen vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) van elektro bedrijven die bij ons netwerk zijn aangesloten. Door de prijzen te vergelijken kunt u makkelijk en snel een bedrijf vinden dat het beste bij uw voorwaarden past. Wij staan er garant voor dat het bedrijf u goed helpt!