elektra aanleggen

Elektra aanleggen

Het aanleggen van elektra in uw huis is niet erg moeilijk. Wanneer u dit zelf doet is het echter wel cruciaal om kennis van elektriciteit te hebben in verband met de veiligheid van u en anderen. Wilt u tuinverlichting bij uw schuur of buiten een stopcontact? U vindt hier meer informatie met betrekking tot de regels van buiten elektriciteit aansluiten. Hebt u een elektricien nodig voor het vervangen van elektra of de aansluiting van een extra groep? Bij ons zit u goed. Wij zijn een landelijk netwerk van elektriciens, er zit altijd iemand bij u in de buurt. Bij ons vraagt u kosteloos en vrijblijvend offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen.

Nieuwe woning

Wanneer u gaat verhuizen is het belangrijk dat er stroom aanwezig is in uw woning. Het is verstandig om te bedenken hoeveel groepen u nodig hebt. Een extra stop is wellicht vereist als u veel elektrische apparaten hebt. Houd ook rekening met stopcontacten, een extra stopcontact is nooit overbodig. Hebt u een nieuwe woning gekocht? Voordat u gas en stroom hebt moet u eerst aangesloten worden op het energienet. Alleen een netbeheerder mag de aansluiting aanleggen. De kosten van de aansluiting worden vastgelegd per netbeheerder. Wanneer u elektriciteit wilt aansluiten in uw nieuw huis dan is het dus belangrijk om met uw netbeheerder contact op te nemen.

Renovatie bestaande elektra

Veiligheid in uw woning is erg belangrijk. Bij een renovatie is het moderniseren en vervangen van uw meterkast wellicht vereist. Bij een renovatie is het mogelijk dat de indeling van elektra te oud is en niet meer aan de eisen voldoet. Het aanleggen van een extra groepis erg handig wanneer u meer stroom wilt verbruiken. Een extra groep in de meterkast zorgt ervoor dat u tegelijkertijd meerdere apparaten kunt gebruik zonder dat de schakelaar overbelast raakt. Bij een renovatie is het wellicht ook nodig om oude bedrading, de leidingen en de meterkast te vervangen. Een extra stopcontact of zelfs meerdere is tijdens een renovatie ook geen overbodige luxe.

Kleurcode elektra

Bij het aanleggen van elektra is het belangrijk dat u de kleurcodes weet. Elke draad heeft tegenwoordig namelijk een eigen kleur die aangeeft waarvoor de draad bestemd is. Dit is een zogenaamde kleurcode. De kleurcodes zijn als volgt: bruin is de stroomaanvoer en blauw is stroomafvoer. De geel/groene draad is de aardedraad en de zwarte is voor de stroomaanvoer van een lichtpunt naar een schakelaar. Als de kleurcodes op de juiste manier worden uitgevoerd dan staat er alleen spanning op de bruine draad. Eventueel kunt u dit na het aansluiten van de stroom controleren met een spanningszoeker.

Buiten elektra aanleggen

Voordat u begint met het aanleggen van elektra in uw tuin is het handig om in kaart te brengen waar u elektra wilt hebben. Hierdoor heeft u een overzicht van waar tuinverlichting, kabels en schakelaars moeten komen. Een buitenstopcontact is tevens ideaal. Bij het aanleggen van buiten elektra is het belangrijk om rekening te houden met vocht. Elektriciteit en vocht gaan namelijk niet goed samen. Een IP-beschermingscode geeft aan of materialen buiten gebruikt kunnen worden. Buiten wordt meestal IP44 (spatwaterdicht) of IP65 (waterwerend) aangehouden. Een buitenstopcontact moet waterdicht zijn, deze heeft vaak een klepje. Een buitenstopcontact moet u altijd 30cm boven de grond plaatsen in verband met opspattend water.


Zelf elektra aanleggen of uitbesteden?

Het is niet toegestaan om de installatie van een extra groep zelf te doen. Het is echter wel mogelijk om kleine elektra klussen en voorbereidende werkzaamheden zelf te doen. Houd zeker rekening met een aantal regels met betrekking tot het werken met stroom. Het is alleen toegestaan om aanpassingen te doen na de elektriciteitsmeter. Werk nooit met een elektrische installatie waar nog stroom op staat. Zorg ervoor dat u geen natte of vochtige handen hebt. Let bij het aansluiten van tuinverlichting of een buitenstopcontact op de IP waarde. Houd tevens rekening met de kleurcodes. Als u twijfelt over de installatie van elektriciteit dan is het verstandig om dit door een elektricien te laten doen.
elektriciteit aansluiten

Kosten elektra aanleggen

Het is eventueel mogelijk om voorbereidend werk te doen zoals het trekken van bedrading of het aanleggen van benodigde buizen. Hierdoor bespaart u op de kosten van de installatie of het vervangen door een elektricien. De kosten van de installatie van elektriciteit hangen vooral af van de tijd die de elektricien nodig heeft. De kosten voor het aansluiten van elektriciteit hangen dan ook af van de grootte van uw huis of de renovatie. Het stroomverbruik en uw behoeften zijn tevens van invloed op de kosten. Het aansluiten van 1 stopcontact per kamer is bijvoorbeeld goedkoper dan meerdere. Door het aanvragen van offertes krijgt u een kostenindicatie van het aansluiten van stroom in uw woning.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Heeft u een aansluiting van elektriciteit nodig in uw tuin in verband met tuinverlichting? Of wilt u de verouderde elektriciteit in uw huis vervangen? U bent bij ons aan het juiste adres! Wij zijn een landelijk netwerk van elektriciens, er zit altijd een elektricien bij u in de regio. Via ons contactformulier vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend offertes aan. Door deze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Wij helpen u graag bij het aansluiten van stroom in uw woning! Ook met vragen over het aanleggen van elektriciteit kunt u bij ons terecht.