Datanetwerken aanleggen
Tegenwoordig vindt een groot deel van de communicatie plaats via telecommunicatie, oftewel via internet of de telefoon. Het is daarom erg belangrijk dat uw datanetwerken up to date zijn. Datanetwerken kunnen draadloos maar ook bedraad worden aangelegd, een combinatie van beide is ook mogelijk. Datanetwerken komen in vele verschillende soorten en maten. Thuis zullen datanetwerken bijvoorbeeld vaak bestaan uit een modem, computers, smart tv’s, tablets en smartphones. Bij een kantoor komt er wel iets meer bij kijken zoals verdeelpunten, firewalls, patch panelen en servers. Hier vindt u meer informatie over onder meer het aanleggen van datanetwerken en databekabeling van het bedrijfs- en thuisnetwerk en de installatie en het onderhoud van datanetwerken.
Bedrijfsnetwerk aanleggen
Betrouwbare, snelle en storingsvrije datanetwerken op kantoor zijn essentieel om alle werkzaamheden goed te laten verlopen. Het is van belang dat elke werkplek binnen uw kantoor voorzien is van genoeg telefonie- en internetaansluitingen en een goed WIFI netwerk. Omdat er nogal wat komt kijken bij het aanleggen en de installatie van datanetwerken binnen een kantoor is het verstandig om dit door een professional te laten doen. Bent u van plan om een netwerk aan te leggen in uw kantoor? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor verdere informatie.
Thuis netwerk
Tegenwoordig is het ook erg belangrijk om te beschikken over een datanetwerk bij u thuis. Omdat in een gemiddeld huishouden met meerdere apparaten het internet wordt gebruikt is een snel en goed WIFI- of kabelnetwerk als thuisnetwerk essentieel. Zelf thuis aanleggen is niet erg moeilijk, maar het is wel verstandig om voor de installatie een goed plan voor te bereiden omdat er verschillende factoren zijn waar u rekening mee moet houden. Welke plaatsen in uw huis voorziet u bijvoorbeeld van netwerkaansluitingen? En welke kabels zijn de juiste? Neem gerust contact op met een elektricien uit ons netwerk wanneer u thuis twijfelt over het aanleggen en de installatie.
Telecommunicatie
Telecommunicatie staat voor het overdragen van informatie en mededelingen over een bepaalde afstand. Het is de datacommunicatie die plaatsvindt tussen mensen zonder dat een mens fysiek naar de andere locatie moet. De meest simpele manier van datacommunicatie is tussen twee stations. De meest voorkomende manier is echter de communicatie tussen meerdere apparaten die gegevens ontvangen en verzenden. Zo een soort communicatie vindt u binnen een telecommunicatie netwerk. Het meest voorkomende hiervan is internet, verdere voorbeelden zijn televisie, radio en telefoon. Voor datacommunicatie is een datanetwerk nodig. De informatie wordt op verschillende manieren overgebracht, door bijvoorbeeld glasvezel, een bedraad netwerk of elektromagnetische velden. Een elektromagnetisch veld staat beter bekend als een draadloos netwerk.
Draadloos of bedraad netwerk?
U heeft bij datanetwerken de keuze uit een draadloos of een bedraad netwerk. Een bedraad datanetwerk bestaat uit binnen- en buitenkabels. Deze verbinden de apparaten met elkaar voor telecommunicatie. Om problemen in de toekomst te voorkomen wordt er bij de installatie rekening gehouden met verschillende aansluitingen. Het is ook mogelijk om een draadloos datanetwerk aan te leggen. Een groot voordeel van draadloze datanetwerken is dat telecommunicatie mogelijk is zonder datakabels. Ook kunnen meerdere mensen tegelijk gebruik maken van deze datanetwerken. Een nadeel is dat dit de prestaties negatief beïnvloed wanneer veel mensen het netwerk gebruiken. Netwerkkabels blijven daarom ook belangrijk, vooral bij bedrijfsnetwerken. Bij een thuisnetwerk wordt vaak gekozen voor een draadloos netwerk. Het aanleggen van datanetwerken is niet moeilijk maar vergt wel enige precisie.
Kabels trekken
Het aanleggen van datanetwerken begint bij de databekabeling trekken. Er is namelijk kans op een storing wanneer databekabeling niet goed is aangesloten en dit kan voor vervelende situaties zorgen. Als u geluk heeft dan zijn er in uw huis loze leidingen aanwezig. Deze kunt u gebruiken om databekabeling doorheen te trekken. Indien er geen loze leidingen aanwezig zijn dan zal u waarschijnlijk een gat moeten boren zodat u kunt werken met kabelgoten. Het is niet verstandig om via de contactdraad de databekabeling door de leiding te trekken, het is het beste om de kabels aan een trekveer te bevestigen. Met 2 personen te werk gaan is het makkelijkste: de ene persoon voert de leiding van de kabel in terwijl de tweede persoon aan de andere kant aan de veer trekt.
Afwerken in de meterkast
Wanneer u klaar bent het met aanleggen van kabels voor het datanetwerk is het tijd om ze af te werken in de meterkast. In de meeste huizen komen de leidingen uit alle ruimtes evenals de internetverbinding binnen in de meterkast. Welke afwerking het handigst is hangt af van het aantal datakabels wat de meterkast binnenkomt. In veel gevallen komen er bij dubbele wandcontactdozen zes tot acht netwerkkabels de meterkast binnen. In dit geval wordt de databekabeling het beste afgewerkt met een desktop-patchkastje. Wanneer minder kabels afwerken nodig hebben, dan kunt u dubbele stopcontacten in opbouwuitvoering gebruiken. Zijn er meer dan 12 netwerkkabels, dan kunt u meerdere desktop-patchkastjes gebruiken of u kunt voor een rekmontage gaan. Naast patchpanelen zijn er ook diverse apparaten verkrijgbaar voor rekmontage zoals plankjes waar de router op kunnen staan, stekkerdozen en switches.
Onderhoud bestaande netwerken
Onderhoud bij bestaande datanetwerken is nodig wanneer deze bijvoorbeeld geoptimaliseerd of uitgebreid moeten worden. Ook voorkomt u met preventief onderhoud zoveel mogelijk storingen in datanetwerken. Een paar richtlijnen voor preventief onderhoud zijn als volgt: Patchkabels moeten voldoen aan de Cat5e norm, maar de Cat5 norm is ook prima. De voorkeur gaat uit naar patchsnoeren van 1.5 of 2 meter, het gebruik van langere netwerkkabels kunnen het beste alleen voorkomen als het niet anders kan. Ze worden bij elkaar gehouden met klittenband, het gebruik van tie-wraps is verboden. Bundels gaan van de ene kant naar de andere kant van de kast met doorvoerstroken. Wilt u meer informatie over hoe u tijdens het aanleggen en met preventief onderhoud storingen bij databekabeling en datanetwerken kunt voorkomen? Neem hierover dan gerust contact met ons op!