Stopcontacten plaatsen

Stopcontacten plaatsen

Het hebben van extra stopcontacten is altijd handig. Wilt u het aantal stopcontacten in of buiten uw huis uitbreiden? U kunt natuurlijk zelf één of meerdere plaatsen en aansluiten. Het is niet moeilijk, maar enige kennis en ervaring van werken met elektra is hierbij wel handig. Het is in ieder geval erg belangrijk om voor het uitbreiden als allereerst de stroom van de betreffende groep uit te schakelen om ongelukken te voorkomen. Twijfelt u over het uitbreiden en plaatsen van stopcontacten of heeft u vragen of het aansluiten hiervan? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze elektricien!

Stopcontact aansluiten schema

Bij het uitbreiden, plaatsen en aansluiten is het handig om te werken via een schema. Allereerst is het noodzakelijk om de stroom uit te schakelen! Vervolgens moet de kabelmantel gestript worden zodat de groene, bruine en blauwe draden vrij komen, zorg ervoor dat ze zes tot acht centimeter ruimte hebben. De volgende stap in het schema is het strippen van de draadmantels. Hierna kan de wandcontactdoos worden aangesloten door de juiste draden aan elkaar te sluiten. Nadat de kabels zijn aangesloten plaatst u de wandcontactdoos door deze in de inbouwdoos te plaatsen. De laatste stappen in het schema van het aansluiten van stopcontacten is het testen en afwerken!

De hoogte bepalen

Wanneer u het aantal stopcontacten wilt uitbreiden en een wandcontactdoos wilt plaatsen, dan is het handig om te weten op welke hoogte deze geplaatst moet worden. Hier zijn niet veel regels aan verbonden, het is echter niet toegestaan om stopcontacten lager dan 30 cm boven de vloer te plaatsen. De standaardhoogte in de keuken is 105 cm maar het is natuurlijk mogelijk om deze te plaatsen op de hoogte welke u het fijnste vindt.

Inbouw stopcontact

Bij een inbouw stopcontact bouwt u de doos in de muur evenals de elektrische draden zodat deze niet zichtbaar zijn. U kapt een sleuf uit de muur voor de buis met de draden. Deze buis gaat van het al bestaande stopcontact naar de nieuwe wandcontactdoos. De plaats van de inbouwdoos wordt eveneens uit de muur gekapt. Vervolgens zet u beide met cement vast. Wanneer alles klaar is kunt u de stukken bepleisteren zodat deze mooi weggewerkt zijn. Bij een inbouw stopcontact zijn er geen elektriciteitsbuizen zichtbaar, een ander voordeel is dat de stopcontacten gelijk komen met de muur. Een inbouwstopcontact bevat bij nieuwbouw huizen vaak ook een ingang voor internet of een datanetwerk.

Opbouw stopcontact

In de meeste gevallen wordt alleen voor een opbouw stopcontact gekozen wanneer inbouw niet mogelijk is. Wanneer een ruimte al volledig is afgewerkt is het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om een opbouwstopcontact aan te brengen. Hierbij loopt de buis met elektrische draden namelijk op de muur. U zet dit vast met beugels. Ook het stopcontact zelf wordt op de muur geplaatst en komt dus niet gelijk met de muur. Voordelen van een opbouw stopcontact zijn dat slijpen en kappen niet nodig is bij plaatsing, de doos en het stopcontact vormen één geheel en ze zijn gemakkelijk opnieuw te verwijderen.


stopcontact aansluiten

Aansluiten

Alvorens u tijdens het uitbreiden begint met het aansluiten dient u de elektriciteitskring waar het stopcontact op moet komen uit te schakelen. Met een spanningzoeker controleert u of er inderdaad geen stroom meer op de draden zit. Voor een wandcontactdoos gebruikt u draden van 2,55 mm². Aan het einde van de draden dient u ongeveer één cm bloot te maken zodat deze verbonden kunnen worden met de klemmen. In de centraaldoos kunt u de aardingsdraad met de aardingsleiding verbinden, de blauwe draad met de blauwe toevoerleiding verbinden en de bruine draad met de bruine toevoerleiding verbinden. U maakt de bruine fasedraad vast aan de P-klem en de blauwe nuldraad vast aan de andere klem. Indien u een geaard stopcontact installeert dan maakt u de aardingsdraad ook nog vast een aardingscontact dat naar de meterkast loopt.

stopcontacten uitbreiden

Stopcontact buiten

Voordat u buiten elektra wilt uitbreiden en plaatsen is het handig om te weten op welke plaatsen u elektra wilt hebben. Hierdoor heeft u een duidelijk overzicht van bijvoorbeeld kabels en buitenstopcontacten. Indien u buiten wilt uitbreiden en een wandcontactdoos wilt plaatsen, dan heeft u hiervoor een aangepast stopcontact nodig. Een buitenstopcontact is veelal te herkennen aan een klepje, bovendien heeft een buitenstopcontact vaak een beschermingscode van IP-44. Deze beschermingscode geeft aan dat deze wandcontactdoos spatwaterdicht is. Het is dus bestemd tegen spatwater, maar mag niet onder water staan. Het is daarom verstandig om het stopcontact minstens 30cm boven de grond te plaatsen. De kans is dan erg klein dat deze onder water komt te staan na een fikse regenbui. U maakt gebruik van een buitenkabel bij het aansluiten.