Groepenkast vervangen

Groepenkast vervangen

Wilt u uw groepenkast vervangen? Het is niet verstandig om een groepenkast te vervangen zonder enige ervaring. Wilt u dit wel graag doen dan is het het beste om dit met iemand te doen die er wél veel verstand van heeft om zeker te zijn dat het veilig gebeurd. Indien u er zeker van wilt zijn dat het vervangen van de groepenkast veilig én vakkundig gebeurt, dan is het mogelijk om hier een vakman voor in te huren! Wilt u meer informatie over de kosten, het vervangen, uitbreiden, installeren, samenstellen en kopen van een groepenkast en/of meterkast, dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Bestaande groepenkast uitbreiden

Heeft u niet voldoende groepen voor uw elektrische apparatuur? Dan kunt u uw bestaande groepenkast uitbreiden. Door de beveiliging van 16 ampère bij de meeste installatiegroepen kan een groep niet meer dan 3600 Watt verdragen. Deze beveiliging is aangebracht om de groep te beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. Wanneer de groepen goed verdeeld zijn, dan kan de gevraagde stroom naar de juiste stopcontacten en apparatuur worden gebracht zonder dat de automatische schakelaar overbelast raakt en uitslaat. Als u een nieuw apparaat heeft gekocht en te weinig groepen heeft dan is het uitbreiden van de groepenkast een goede optie.

Hoeveel groepen heb ik nodig?

Wilt u graag weten wat het aantal groepen is wat u nodig heeft in uw groepenkast? U kunt eenvoudig zelf uitrekenen wat het aantal groepen is dat u dient te installeren. Wanneer u de maximale belasting van een groep wilt uitrekenen, dan kunt u het aantal ampère van de groep vermenigvuldigen met 230 volt. Omdat de meeste groepen 16 ampère zijn vermenigvuldigt u dus 16 x 230 = 3680 Watt. Alle elektrische apparaten en verlichting geven aan hoeveel vermogen zij nodig hebben. Hiermee kunt u zelf uitrekenen hoeveel elektrische apparaten op 1 groep aangesloten kunnen worden en het aantal groepen wat u vervolgens nodig heeft.

Eisen en normen meterkast

Een meterkast mag u op niet meer dan drie meter van de voordeur installeren. In een noodsituatie moet de brandweer namelijk makkelijk en snel de meterkast kunnen bereiken, bovendien kunnen op deze manier de aansluitingen makkelijk onderhouden worden. Een andere eis van de meterkast is dat deze minimale afmetingen heeft, de hoogte is minimaal 240 cm, de breedte 75 cm en de diepte 31 cm. Ook moet het materiaal van de wanden van de meterkast minstens 18 mm dik zijn en de hele ruimte moet vorstvrij zijn. Verder zijn er enkele eisen op basis van de NEN 2768 norm, zoals dat de meterkast op slot moet kunnen.

Meterkast aansluiten

Een meterkast bestaat uit 5 verschillende zones. In de meterkast komen alle nutsleidingen binnen. De groepenkast en de elektriciteitsmeter hebben een eigen positie in de meterkast. De groepenkast bevindt zich direct onder de elektriciteitsmeter. U kunt zelf een groepenkast samenstellen. Allereerst maakt u de keuze uit een 1 fase of 3 fase groepenkast. In uw meterkast vindt u welke fase u nodig heeft. Vervolgens berekent u het aantal groepen, hierna maakt u een keuze in standaard, verplichte onderdelen zoals een aardlekschakelaar en de extra componenten welke u kunt kopen. Aan de hand van deze informatie kiest u de juiste afmetingen van de kast en tot slot het merk. Bij onduidelijkheden of twijfel over het aansluiten in de meterkast kun u het beste contact opnemen met een elektrotechnisch installateur.


meterkast vervangen

Wat zijn de kosten voor het vervangen?

Heeft u een oude groepenkast waarvan de zekeringen nog van porselein zijn? Dan is het verstandig om deze te vervangen. Zonder enige ervaring is dit echter geen eenvoudige klus. U kunt hiervoor dus het beste een vakman inhuren. Wilt u zelf de materialen kopen? Dit is uiteraard mogelijk. Bij ons is het echter ook mogelijk om de materialen niet los te kopen maar door ons te laten leveren. Wij kunnen dan ook direct alles voor u samenstellen en installeren! De kosten voor het vervangen hangt af van een aantal dingen zoals het aantal benodigde groepen. Voor meer informatie over de kosten van het vervangen, samenstellen, installeren of uitbreiden kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.